Handledning – virkning

Foto: Eva Eliasson
Text: Lotta Callander och Eva Eliasson

Jag har handarbetat i hela mitt liv, liksom min gammelmormor, mormor, farmor, faster, syster – men endast jag är vänsterhänt. I skolan var det förbjudet att handarbeta med vänster hand. Jag blev tvingad att virka med höger. Det var inte lätt att lära sig för det blev ju avigt – för mig. Jag klarade aldrig av det, men min faster Inga-Lisa (som själv är högerhänt och har världens tålamod) lade ner många timmar för att lära mig virka med vänster hand. Det blev mycket tårar innan det blev något användbart. Men vad lycklig jag var när jag som åttaåring till sist lyckades.

Virkning är lätt att ha med sig och är väldigt kul. Här kommer några exempel på mina senaste alster…

Fler virktips hittar du på min blogg: www.brambullashandarbete.com

Den här cirkeln är inte speciellt för vänsterhänta, utan till alla som är nyfikna på att börja virka. Men ifall du har någon deltagare som är vänsterhänt så rekommenderar jag att du och deltagaren tittar på filmerna. Där visar jag handfattningen samt virkar luftmaskor och fasta maskor, med vänster hand. Cirkeln är uppdelad på fem träffar. Varje träff omfattar tre studietimmar.

Första gången vi träffas har alla fått meddelande om vad de ska ta med sig, dvs garn och virknål, samt en idé om vad de vill virka.

Träff 1:
Det är så kul när man kommer ihop några stycken, för man blir väldigt inspirerad av varandra. Vi pratar först lite om vad var och en har tänkt skapa. Här brukar jag rekommendera något enkelt och litet- i ett stycke, t.ex. en grytlapp eller en mössa. Jag har med mig några virkade föremål och klädesplagg för att deltagarna ska få en uppfattning om vad de kan tillverka. Jag går igenom virknålens betydelse i förhållande till garnets tjocklek. Deltagarna får sedan lära sig hur de lägger upp luftmaskor och sedan provar de att virka själva. Det kan hända att deltagarna får repa upp en hel del i början – men övning ger färdighet. När de väl kan virka luftmaskor går vi vidare till fasta maskor (se film 3).

Träff 2:
Nu är det dags att gå vidare med att läsa mönsterbeskrivningar. Jag visar först exempel på olika maskor och vad de heter; t.ex. stolpar, halvstolpar, smygmaskor, mm. Deltagarna får själva välja något av de mönster som jag har tagit med och börjar att virka efter beskrivningarna. Min uppgift som ledare är nu att hjälpa deltagarna att komma vidare.

Träff 3-4:
Vi repeterar momenten från föregående träffar. Därefter diskuterar vi vad vi har gjort under veckan och löser problem som har uppstått. Deltagarna arbetar på egen hand och jag finns behjälplig. Vi diskuterar vad man kan använda de olika garntyperna till. T.ex. är en grytlapp virkad med bomullsgarn och en vante kan vara utav ull.

Träff 5:
Nu är det dags för deltagarna att slutföra sina arbeten, för det är ju roligt om de får med sig en färdig produkt från cirkeln. Under sista träffen brukar jag avsätta tid för att utvärdera och sammanfatta kursens innehåll, tillsammans med deltagarna. Var och en får berätta vad de har lärt sig och hur de vill gå vidare. Ifall deltagarna vill fortsätta med ytterligare sammankomster så finns det möjligheter.
Vill du komma i kontakt med mig så maila gärna: eva.eliasson@sv.se
eller ring tel.nr: 0346-80015


Comments are closed.