Handledning – nåltovning

Text: Nathalie Sjögren
Mina cirkeltips för nåltovning

Träff 1:
Låt deltagarna berätta lite om sig själva och vad de vet om materialet ull och nåltovning.
Berätta lite om ull och dess olika användningsområden. Förklara skillnaden mellan att tova ull med såpa och vatten och nåltovning. Med nåltovning (eller torrtovning som det också kallas) används inget vatten utan endast en nål med hullingar och ull.
Deltagarna får nu känna på nålen och ullen och upptäcka hur ullens fibrer fastnar i varandra med hjälp av nålen. De får lära sig att tova en rund boll och hur man sätter ihop den med en annan boll. De får också lära sig att göra olika detaljer så som ögon och mun.

Träff 2:
Här fortsätter vi tova och deltagarna får göra olika detaljer.
De jobbar vidare på sin lilla figur, som de har gjort av två ullbollar. Näsa, öron, händer och fötter är detaljer som de får lära sig den här gången och även varianter på dessa. De får lov att experimentera och testa sig fram själva för att skulptera sin figur.

Träff 3:
Här finslipar vi på olika former. Deltagarna får tova länge och mycket på samma ställe och på så sätt upptäcka hur hårt och fast man kan göra ullen. Antingen jobbar de vidare på sin figur så att den blir fast och de olika delarna inte lossnar, eller så gör de en ny figur och gör den fast. Fokus på den här träffen är att vara noggrann med detaljer och fortsätta skulptera tills man är helt njöd.

Träff 4:
Den här gången får deltagarna själva välja vad de vill tova. Det finns flera böcker och bilder på olika tovade figurer: fantasifigurer, tomtar, troll eller djur. Deltagarnas fantasi sätter gränsen och de får prova sig fram. Vid det här laget ska de ha fått in tekniken ganska bra på hur man nåltovar och kan därför jobba vidare självständigt.

Comments are closed.