Om oss

Text: Lotta Callander
Foto: Eva Eliasson

QMades projektledare och idégivareVi inom QMade, är några handarbets- och hantverksintresserade kvinnor i Halland. Flera av oss har haft studiecirklar  i många år, inom våra respektive områden. Genom Studieförbundet Vuxenskolan i Falkenberg och projekt QMade har vi fått möjligheter att lära ut våra hantverk via webben. I fotocollaget överst på sidan ser några av oss: Lilian Hedström (finnväv), Eva Eliasson och nallen Randolf (virkning med vänster hand), Nathalie Sjögren med ullfigurer (nåltovning), Eva Jäderström (krokning) och Ann-Katrin Emanuelsson (broderi med hallandssöm). I filmerna får ni också träffa Inger Hallberg som instruerar hallandssöm. Uppe till vänster ser ni mig vid tangentbordet – projektledare Lotta Callander. Jag har varken tovat eller krokat, men däremot sammankallat gruppen, utbildat och handgripligen fått ihop produktionen med filmkamera, dator och redigeringsprogram.

Under åren 2008 – 2009 blev de sociala medierna allt mer lättillgängliga för vanligt folk. Då var det också viktigt för kvinnliga kulturarbetare att finnas anträffbara på Internet. Men en hel del kvinnor inom den halländska hemslöjden saknade kunskaper om vad sociala medier var och hur de kunde användas. Tanken om att jag kanske skulle kunna bidra med mina IT-mediakunskaper och erfarenheter föddes. Idén om QMade växte fram…  Tänk att få lyfta fram kvinnors “handgripliga historia” ur garderoben och dokumentera den med nya medier… Handarbetet, som min farmor, mormor och mormorsmor alltid höll på med – uppskattades av oss barn – men saknades helt i skolans historieböcker. Nu var det dags för kvinnlig revansch! Och det var fler som höll med…

Tack vare att både filmutvecklare Birgitta Olsson från Film i Halland och verksamhetschef Barbro Göteson inom Studieförbundet Vuxenskolan i Falkenberg nappade på idén, kunde vi sammanställa en projektansökan om att skapa QMade – en öppen lärresurs, gjord av- och med kvinnor. Projektansökan beviljades av Folkbildningsrådet och vi kunde sätta igång med handarbetsmöten vid datorn, i juni 2010.

Slöjdutvecklare Marita Jönsson inom Slöjd i Halland kom att bli en ovärderlig källa i sammanhanget – både som kontaktförmedlare och kritisk granskare av fakta, mm. Thomas Möller, filmlärare på Katrinebergs folkhögskola och ende mannen i sammanhanget, blev vår kontaktperson när det gällde teknikproblem och -bokningar. Personal och folk inom SV:s kontaktnät involverades. Studieadministratör Eva Eliasson – vår ”webbansvariga handarbetsmyra” – blev första kvinnan på film (virkning för vänsterhänta).  Jag och Eva gjorde en testdemo under sommaren 2010, för att ha ett exempel att följa och visa, inför höstens filminspelningar. Allt fler kvinnor började komma till SV-kontoret för att visa sina handarbeten… Sju kvinnor har varit aktiva i produktionen, under en hektisk – men rolig och lärorik tid. ”Grädden på moset” är att nu (år 2011) förknippas QMade inte bara med handarbetande kvinnor i Halland – QMade är nu också ett begrepp för att sprida kulturhistorisk tradition med ny teknik – en öppen lärresurs: ett digitalt studiematerial för alla.

Läs mer om metoden och pedagogiken under fliken ”metod”.
Processen inom projektet kan du ta del av på bloggen: www.qmade.blogspot.com

Produktionen har en Creative Commons licens.

Vill du vara med, eller veta mer om QMade, ta kontakt med:

Studieförbundet Vuxenskolan i Falkenberg
tel: 0346-80015
SV:s hemsida: www.sv.se/falkenberg

eller

projektledare Lotta Callander
e-mail: lotta.callander@folkbildning.net
mobil: 076-8090876

Comments are closed.